Boğaziçi Üniversitesi konut sahipliğinde düzenlenen Finans Tepesi 2025, ikinci gününde kamu, özel kesim ve akademi temsilcilerini bir ortaya getirmeye devam ediyor. 11 Mayıs Cumartesi günü Güney Kampüs’te yer alan Albert Long Hall’da Sanayi ve Teknoloji Bakanı Sn. Fatih Kacır’ın da iştirakiyle gerçekleşen oturumlarda; girişimcilik, üretim, fon idaresi, sürdürülebilir kalkınma ve teknoloji yatırımları ele alındı.
Boğaziçi Üniversitesi tarafından bu yıl birinci sefer düzenlenen Finans Doruğu, iktisat, finans ve teknoloji dünyasından pek çok ismi Boğaziçi Üniversitesi Güney Kampüs’te bir ortaya getirdi. “Belirsizlik Çağında Finansal Dönüşüm” temasıyla gerçekleştirilen iki günlük tepe, Türkiye’nin ekonomik geleceğine taraf veren kurumları, karar vericileri ve akademik etrafları ortak bir niyet yerinde buluşturdu. Birinci gününde makroekonomik istikrarlar ve merkez bankacılığı çerçevesinde şekillenen tepe, ikinci gününde ise sanayi siyasetleri, girişimcilik, yatırım stratejileri ve sermaye piyasaları başlıklarıyla devam ediyor.
Bakan Kacır: “Türkiye Yüzyılında, sanayi altyapımızı yüksek teknolojili üretimde yeni kapasite ve kabiliyetlerle taçlandıracak programları devreye alıyoruz”
Zirvenin gerçek dal merkezli gerçekleşen ikinci gününde; Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, yaptığı konuşmasında Türkiye’nin sanayi vizyonuna ait kapsamlı değerlendirmelerde bulundu. Konuşmasında bilhassa yeşil ve dijital dönüşüm süreçlerine dikkat çeken Bakan Kacır, şu ifadeleri kullandı:
“İkiz dönüşüm; endüstrimizin altyapısından güç verimliliğine, dijital yetkinliklerden insan kaynağının gelişimine kadar birçok alanda eş vakitli ve kapsamlı bir tekrar yapılanmayı, bunun için de uzun vadeli ve bütüncül yatırımları gerekli kılıyor. Yatırım muhtaçlığının ölçeği ve çeşitliliği dikkate alındığında; ulusal kaynaklarımızı tamamlayıcı nitelikte, uzun vadeli ve sürdürülebilir milletlerarası finansman araçlarına erişimi artırmak, kalkınma gayelerimiz açısından stratejik önceliğimizdir.”
Kacır ayrıyeten, Türkiye’nin endüstrideki üretim gücü, teknoloji geliştirme kapasitesi ve girişimcilik alanındaki gelişmelerle global kıymet zincirlerinde daha güçlü bir pozisyon elde ettiğini vurguladı.
Rektör İnci: “Fikirlerin çarpıştığı, bilgilerin harmanlandığı ve yeni ufukların aralandığı bir platform”
Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Naci İnci, ikinci gün oturumlarının açılışında yaptığı konuşmada üniversitenin bilimsel üretim anlayışını ve toplumsal sorumluluğunu şu sözlerle lisana getirdi:
“Boğaziçi Üniversitesi olarak sırf bilgi üreten değil, tıpkı vakitte o bilgiyi dönüştüren, paylaşan ve toplumsal yarara dönüştüren bir yapıyı benimsiyoruz. Ülkemizin yapısal dönüşümüne katkı sunacak fikirlerin gelişmesine, öncü tartışmaların doğmasına yer hazırlamak en temel sorumluluklarımız ortasında yer alıyor. Bu anlayışla hayata geçirdiğimiz Boğaziçi Üniversitesi Finans Tepesi, sadece bir aktiflik değil; fikirlerin çarpıştığı, bilgilerin harmanlandığı ve yeni ufukların aralandığı bir platform olarak öne çıkıyor.”
Prof. Dr. İnci, konuşmasında Boğaziçi Üniversitesi Teknopark’ın büyümesini, üniversite-sanayi iş birliğini ve girişimcilik takviyelerini örnekleriyle anlatarak, üniversitenin stratejik gayelerine de değindi.
Girişimcilik ve sanayi siyasetleri odağında kritik tartışmalar
İkinci gün oturumları, girişimcilik ekosistemine yönelik dayanaklardan üretim ve yatırım stratejilerine kadar pek çok başlığa mesken sahipliği yaptı. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı öncülüğünde yürütülen dijital ve yeşil dönüşüm siyasetleri; iş dünyası temsilcileri, yatırımcılar ve akademisyenler tarafından çok boyutlu halde ele alındı.
Katılımcılar, ikiz dönüşümün yalnızca bir teknoloji siyaseti değil; birebir vakitte istihdam, verimlilik, güç ve sürdürülebilir kalkınma maksatları açısından bütüncül bir kalkınma modeli olduğunu vurguladı.
Sermaye piyasalarında risk idaresi ve stratejik pozisyonlanma
Öğleden sonra gerçekleşen panellerde, yatırım fonları, sermaye piyasaları ve portföy idaresi bahislerinde uzman isimler kelam aldı.
Yeşil finans, sürdürülebilir portföyler, dijital varlıklar ve global fon hareketleri üzere başlıkların işlendiği oturumlarda; yatırım ortamında dönüşen risk profilleri ve yeni kuşak finansal araçların tesirleri değerlendirildi.
Fon yöneticileri ve yatırım uzmanları, stratejik portföy idaresi, alternatif yatırım araçları ve geleceğin finansal trendlerine ait tahlillerini paylaştı.
Boğaziçi Üniversitesi, çok paydaşlı akademik diyalogun merkezi olmaya devam ediyor
Zirvenin ikinci günü, Boğaziçi Üniversitesi’nin bilimsel bilgi üretimini çok paydaşlı diyalogla buluşturan vizyonunu bir kere daha görünür kıldı.
Disiplinlerarası yaklaşımı, uygulamalı araştırma altyapısı ve üniversite-sanayi iş birliğiyle kurduğu entegre yapı sayesinde, Boğaziçi Üniversitesi, ekonomi-politik fikir üretiminde stratejik bir platform sunmaya devam ediyor.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı
0 Comments