Dizdeki kireçlenme rahatsızlığı bir çok insanın ömür standartını düşürürken bazen de çalışmayı da engelliyor. Uzmanlar bu hususta kıymetli açıklamalarda bulundu.
Diz osteoartriti, yaygın ismiyle kireçlenme; diz ekleminizdeki kıkırdak parçalandığında ve kemiklerin birbirine sürtünmesine neden olduğunda meydana gelir. Bu sürtünme dizinizde ağrıya ve şişmeye neden olarak sertliğe yol açar.
Peki Dizdeki kireçlenme nasıl tedavi edilir?
Fiziksel Tıp ve Robotik Rehabilitasyon Uzmanı Doç. Dr. Mustafa Çorum, bu mevzuda şu bilgileri verdi:
1. İLAÇ TEDAVİLERİYLE AĞRI YÖNETİMİ
Nonsteroid Antiinflamatuar İlaçlar (NSAID’ler): Diz osteoartritinde en yaygın kullanılan ilaç kümesinin başında gelen NSAID’ler, iltihap ve ağrının azaltılmasında tesirlidir. Hastaların semptomlarına bağlı olarak, doktor kontrolünde ağızdan alınan yahut topikal kremler formunda kullanılabilir.
Ağrı Kesiciler ve Analjezikler: Paracetamol üzere ilaçlar, bilhassa hafif ve orta dereceli ağrının idaresinde tercih edilmekte olup, kişinin ömür kalitesini artırmaya yönelik destekleyici rol oynar.
FTR ve Antrenman Programları
Kişiye Özel Fizik Tedavi Yaklaşımları: Fizik tedavi, kasları güçlendirerek ve eklem etrafındaki dayanak dokularını koruyarak, dizdeki baskıyı azaltmaya yardımcı olur. Fizik tedavi uzmanları tarafından düzenlenen antrenman programları, esnekliği artırıp, hareket kabiliyetini geliştirmeyi amaçlar.
Su Terapisi ve Düşük Tesir Antrenmanları: Su içerisinde yapılan idmanlar, dizde oluşabilecek eklem hasarını minimuma indirirken, hareket kolaylığı sağlar. Ayrıyeten yoga ve pilates üzere düşük tesir yaratan aktiviteler de eklem sıhhatini destekleyici tesire sahiptir.
Diz Enjeksiyon Tedavileri
Kortikosteroid Enjeksiyonları: Hızlı tesir göstermesi nedeniyle akut alevlenmelerde tercih edilen kortikosteroid enjeksiyonları, dizde iltihabı ve ağrıyı azaltmada değerli bir role sahiptir. Lakin bu tedavi, daima kullanıldığında eklem yapısında değişikliklere yol açabileceği için hudutlu dönemlerle uygulanmalıdır.
Hiyalüronik Asit Enjeksiyonları: Eklem sıvısının kaybını telafi etmeye yönelik bu enjeksiyonlar, diz içerisindeki sürtünmeyi azaltarak hareket kabiliyetini düzgünleştirmeye yardımcı olur. Hiyalüronik asit tedavisi, çoklukla orta-ilerleme evre osteoartrit hastalarında tercih edilmektedir.
PRP: PRP (Trombositten Güçlü Plazma) diz kireçlenmesinin erken devir tedavisi içinde kullanılıyor ve sonuçlar başarılı. Hastadan alınan kan santrifüj sürecine tabi tutuluyor. Tombositler öbür kan hücrelerinden ayrılarak plazma sıvısı oluşturuluyor. Sonraki basamakta bu sıvı diz eklemine enjekte edilerek tedavi tamamlanıyor.
Eksozom: Eksozom tedavisi, dize direkt enjeksiyon yoluyla uygulanır. Bu süreç ağrısız ve süratlidir. Eksozom solüsyonu dize ince bir iğneyle enjekte edilir. Eklem içinde onarıcı tesirler başlar. Hasta, sürecin akabinde günlük aktivitelerine dönebilir.
Kök hücre: Kök hücreler hastanın kendi bedeninden yahut bir donör kaynaktan alınır. Kök hücre tedavisi, hasar görmüş kıkırdağın yenilenmesini teşvik eder ve hastalığın ilerlemesini yavaşlatarak semptomlarda rahatlama sağlayabilir.
Dize Ozan Tedavisi
Ozon tedavisi eklem kıkırdaklarının korunmasına ve yenilenmesine katkı sağlar. Ozon gazı, hassas bir halde eklemlere enjekte edilerek iltihaplanmayı azaltır, doku yenilenmesini teşvik eder, ağrıyı dindirir ve eklem hareketliliğini artırır. Kronik osteoartrit hastalarında tertipli uygulama, hayat kalitesini besbelli formda güzelleştirir.
5 CERRAHİ VE MİNİMAL İNVAZİV YAKLAŞIMLAR
Artroskopik Cerrahi Süreçler: Erken evre hastalarda, minimal invaziv tekniklerle yapılan artroskopi uygulamaları, hasarlı dokuların temizlenmesi ve eklem yüzeyinin düzeltilmesi yoluyla ağrının hafifletilmesinde tesirli olabilmektedir.
Total Diz Protezi (TDP): Hastalığın ileri evrelerinde, konservatif tedavi usulleri yetersiz kaldığında, total diz protezi ameliyatı, hastaların ömür kalitesini yine kazanabilmelerinde son derece tesirli bir sistem olarak öne çıkıyor. Cerrahi müdahale, hasta özelinde risk değerlendirmeleri ve yine yapılan rehabilitasyon programlarıyla desteklenmektedir.
6 DESTEKLEYİCİ VE HAYAT USULÜ DÜZENLEMELERİ
Kilo Denetimi ve Beslenme: Diz osteoartritinin semptomlarını hafifletmede, bilhassa fazla kilonun denetim altına alınması büyük ehemmiyete sahiptir. Sağlıklı beslenme, eklem üzerindeki yükü azaltarak hem ağrı idaresinde hem de hastalığın seyrinin yavaşlatılmasında tesirli olabilir.
Eklem Destekleyici Aygıtlar ve Ortez Kullanımı: Bilhassa ileri evre hastalarda, diz stabilitesini artırmak için tasarlanmış takviye aygıtları ve ortez uygulamaları, günlük aktivitelerin daha inançlı hale gelmesine katkıda bulunur. (BSHA – Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)
0 Comments